Sunday, 24 January 2010

Knypplanvägen revisited

Som jag sa, idag var det upp lite tidigare för ett till försök på roliga fåglar på Knypplanvägen. Klockan 9 svängde vi in på vägen, och den första fågel som sågs var en spillkråka som flög iväg mellan träden. I en asp satt inte mindre än tre större hackspettar, men inget mer sågs förrän vi kom fram till vår vanliga obsplats. En orrtupp satt i ett träd och åt knoppar och såg nästan ut som att han svävade i luften, så tunna var grenarna han satt i. Korsnäbbar flög runt och sjöng ibland, och en sparvuggla visslade långt borta. Kul!


Orre (Tetrao tetrix), Knypplanvägen, 24/1-10

En skum trumning hördes, nåt som inte lät som vare sig större hackspett eller spillkråka, och vi kikade och kikade i den riktingen utan att se nåt. Så nog blev vi förvånade när vi upptäckte en gråspett i rakt motsatt håll, där den satt helt tyst uppe i en torraka... fotot på den vinner nog inga priser, det var långt håll, men en gråspett är det!


Gråspett (Picus canus), hona, Knypplanvägen, 24/1-10

Ett litet gäng mindre korsnäbb satte sig dock nära och fint och poserade. Jag gillar korsnäbbar, de har karaktär på nåt sätt. Plus att det alltid är trevligt med fåglar som sätter sig i toppen på träd och inte gömmer sig bland alla grenar!


Mindre korsnäbb (Loxia curvirostra), hona, Knypplanvägen, 24/1-10

Nöjda med utdelningen trots en ekande brist på nötkråkor åkte vi tillbaka till Uppsala och lyckades återigen med att inte hitta vinterhämplingarna där. That's life!

Saturday, 23 January 2010

Skogstur

Soligt och fint på morgonen, och en tur på Knypplanvägen denna dag gav betydligt mer än senast. Mindre korsnäbbar lite här och var, varav några som sjöng så fint. Tre orrar i ett träd, en arg större hackspett som skrek på oss, och så ett par större korsnäbbar som visade upp sig fint på nära håll. Tyvärr missade vi gråspetten som några andra fick se, men det kommer fler tillfällen.


Större korsnäbb (Loxia pytyopsittacus), hona och hane, Knypplanvägen, 23/1-10

Imorgon ska vi nog försöka oss på samma ställe lite tidigare på morgonen, de som varit där innan oss hade haft både nötkråka och mindre hackspett. Nötkråka är en art som gäckat mig, förra året lyckades jag inte se en enda trots flera försök. Det är inte alltid lätt.


Större korsnäbb (Loxia pytyopsittacus), hane, Knypplanvägen, 23/1-10

Tillbaka i Uppsala styrdes kosan mot Vaksala kyrka, där det skulle finnas en lappsparv bland alla gulsparvar. Sure enough, den satt där, om än på ganska långt håll, så det blev inget foto. En ormvråk kom däremot och satte sig på en av lyktstolparna vid E4:an.


Ormvråk (Buteo buteo), Vaksala, 23/1-10

Thursday, 21 January 2010

Paket!

Kom hem från universitetet i tisdags, och se, ett spännande paket hade anlänt...



Innehållet? Den nya Fågelguiden förstås! Ett snyggt svart omslag, mer stilrent än den förra, och inuti... ja, det är ju till stora delar samma som i den gamla, men med en del uppdateringar och lite nya arter. Trutarna har som bekant fått ner utrymme i och med splitten av medelhavstrut och kaspisk trut och sånt, och planscherna ser väl snygga ut. Jag tycker nog fortfarande att alla trutar ser likadana ut, men det kan ju vara roligt att studera dem nån gång i framtiden.

Jag älskar de nya bilderna av horn- och jorduggla. Sparv- och duvhöksbilderna är också fina, jag tycker särskilt mycket om den lilla vinjettbilden av duvhöken. Överlag är de nya bilderna mycket fina och smälter bra in bland de gamla. Kul att Killian Mullarney nu målat de amerikanska arterna, de smälter bättre in bland de andra nu.

När jag var liten och bläddrade i mitt ex av Alla Europas fåglar i färg så stannade jag ofta upp på snötranan, som jag tyckte var så vacker, så bara därför är det roligt att den får vara med i nya Fågelguiden.

Mina enda invändningar är att jag tycker färgerna på kungsfiskaren nu ser lite... matta ut, inte sådär klara som de var i den gamla. Är det nån fågel som verkligen lyser så är det ju den. Sen tycker jag det är lite underligt att de ägnar ett helt uppslag åt dykandshybrider (det fanns ju iofs i gamla också, så det är ingen ny invändning), medan de inte ens nämner nåt om eventuella gåshybrider... jag har aldrig sett en dykandshybrid, men gåshybrider ser man lite då och då. Jag vet inte, kanske är det för att dykandshybrider mer liknar sällsynta änder medan gåshybrider sällan ser ut som nån annan art.

Hursomhelst så är det minimala invändningar, det är trots allt den bästa fågelguiden nånsin. Inte minst då vi lyckades spilla kaffe på den gamla i helgen, så sidorna med fältsparvar liksom klibbat ihop... en ny behövdes verkligen. Det ska bli roligt att få ta med den i fält nu i helgen.



Fågelguiden, nu lite bättre!

Sunday, 17 January 2010

Vintersöndag

Åkte norrut idag, i hopp om att kika lite på hökugglan som hållit till i närheten av Vendelsjön i vinter. Det stod redan flera bilar där vid busshållplatsen när vi anlände, och jag hann knappt hoppa ur bilen förrän jag hörde rop om kungsörn. Vände mig om och visst, en kungsörn for bortåt och försvann några sekunder senare bakom träden. Ibland ska man ha lite tajming!

Hökugglan då? Jodå, den hittades efter en kort stunds letande. Långt håll och grådassigt väder, men det är en så läcker fågel så vädret spelade ingen roll.


Hökuggla (Surnia ulula), Burunge, Vendel, 17/1-10

En tur på Knypplanvägen gav absolut ingenting, inga orrar, inga spettar, inga korsnäbbar... bara ett gäng björktrastar som drog förbi. Åkte till Nåsten, men där var det knäpp tyst förutom swischandet från alla skidåkare som drog förbi i spåren. Några mesar och lite kungsfåglar hittades i alla fall efter ett tag, men sen kollade vi Svalan på mobilen och såg att en vittrut var rapporterad från Vaksala. Åkte dit, men vittruten hade visst gett sig av... jaja. En fjällvråk beblandade sig i alla fall en kort stund med alla gråtrutar. Vem vet, vittruten kanske återvänder?

Friday, 15 January 2010

Jaha, där ser man...

Bara några timmar efter att jag skrev det förra inlägget såg jag, såklart, två turkduvor på Villavägen 11. Jag vidhåller dock att det inte finns några jordugglor på Kungsängen. ;-)

En början!

Jag hade tänkt börja skriva här den 1:a januari, som en såndär tjusig inledning på året. Naturligtvis blev det inte så. Nåväl, det är väl aldrig för sent att börja? Dessutom är det ju egentligen ett helt godtyckligt datum, året hade väl lika väl kunnat börja i mars tex? Eller mitt i sommaren... eller närsomhelst.

Hursomhelst, snön ligger tjock över Uppsalatrakten, men tro inte att det har hindrat mig från att komma ut och se på fåglar! En del kompisar brukar undra om det verkligen finns några fåglar att se under vintern, och de blir alltid lika överraskade när jag säger att det finns det verkligen! Visserligen inte lika många som på våren och så, men å andra sidan får man liksom mer tid över till varje fågel. Om man bara ser några gulsparvar och domherrar under en promenad, ja, då tar man sig tid att verkligen titta på dem. Igår under en promenad i Hammarskog stötte vi på en flock domherrar som satt och tutade i en björk. Har hört att tutande domherrar ska komma österifrån, spännande att tänka sig att dessa domherrar rest ända hit!


Domherrar (Pyrrhyla pyrrhula), Hammarskog, 14/1-10

Det är förstås inte bara de vanliga fåglarna som är roliga att se på, en av de trevliga sakerna med vintern är de arter som övervintrar här och som häckar längre norrut. Snösparvarna är nog bland de trevligaste, så vackra, särskilt när de flyger och den svart-vita teckningen på vingarna är så tydlig. Fjällvråkarna syns lite här och var över slätterna, liksom en och annan kungsörn. En av mina favoriter, kungsfiskaren, har jag visserligen inte sett till i år, men väl strax före årsskiftet. Lättare att se på vintern när den måste söka sig till öppet vatten, men fortfarande är det underligt hur väl den kan gömma sig, trots sina klara färger och trots att det inte är några löv på träden. För nån vecka sen såg jag dessutom mitt livs första vattenrall, en art jag bara hört tidigare. Kul!


Vinterhämpling (Carduelis flavirostris), Norra Järvafältet, 9/1-10

Sen finns det ju en och annan raritet som livar upp. Jag missade vittruten i Stockholm (stod och frös länge på fel ställe), men hittade den vitvingade truten utanför Gävle och naturligtvis taigatrasten i Stockholm.


Vitvingad trut (Larus glaucoides), Bönan, Gästrikland, 8/1-10

Övrigt som hänt nu i början av året är att en ny kamera har införskaffats, så nu kan jag ta foton på fåglarna jag ser! Ja, det kunde jag ju förut också, men med den gamla blev det inte så bra... nu blir det bättre, även om jag nog får fortsätta öva lite. Det är så kallt om fingrarna att fota om vintern bara. Alla bilderna i detta inlägg är tagna med den nya kameran (en Panasonic Lumix TZ7), de båda undre genom Kowa 883.

För övrigt vill jag bara påpeka att det inte finns några turkduvor på Villavägen 11 i Uppsala. Alla som sett dem där måste ha hallucinerat. Det finns inga jordugglor på Kungsängen heller för den delen.